De meerwaarde van de Basiskwalificatie Uitvoering

Celine Bokkinga
We stimuleren de BKU enorm omdat de meerwaarde zo duidelijk is. Het past goed bij wat onze PhD-ers en tutoren nodig hebben en zorgt dat ze beter didactisch uitgerust en zekerder voor de klas staan.

Celine Bokkinga

Projectcoordinator Onderwijs en Studieadvies ESHPM

Celine Bokkinga is projectcoördinator onderwijs en studieadvies  bij EHPM en onder andere verantwoordelijk voor docentprofessionalisering. Ze is tevens de interne contactpersoon voor vragen over de kwalificatietrajecten zoals de BKO, BKE en SKO. In die rol heeft ze dan ook regelmatig contact met Risbo, dat deze trajecten organiseert. Dat geldt in het bijzonder ook voor de Basiskwalificatie Uitvoering (BKU), voorheen bekend als het Didactics of Delivery in Education traject (DDE).

Celine, wanneer verwijs jij naar het BKU-traject? 

De PhD-coordinator van onze faculteit verwijst in feite naar mij als er nieuwe PhD-ers beginnen. Die worden natuurlijk aangenomen op een onderzoeksproject, maar hebben doorgaans geen enkele lesgevende ervaring. Dat is best lastig, natuurlijk, en we willen ze hierin ondersteunen. De Basiskwalificatie Onderwijs is echter bedoeld voor univerisitair docenten met meer onderwijstaken en -verantwoordelijkheden. Het mooie van de BKU is dat het qua programma beter past bij wat een PhD-er of tutor nodig heeft, én dat je een deelcertificaat van de BKO verdient, waar je eventueel later nog mee verder kunt.  

Welke verandering heb jij ervaren sinds Risbo dit traject aanbood? 

In de opstartfase was het vooral maatwerk, in combinatie met reeds bestaande MicroLabs. Dat leverde wel verschillen tussen individuen op, en zorgde soms voor onduidelijkheid. Nu is het programma volwassener geworden en is het een prettig afgebakend geheel, met een duidelijke planning. Hierdoor heb ik meer overzicht en zie ik ook dat meer mensen het afmaken.  

Is het ook verplicht? 

Nou, het is geen keiharde verplichting maar we stimuleren het enorm omdat de meerwaarde zo duidelijk is. 

Het is mij goed bevallen; de lessen waren interessant en aangenaam. Het was fijn was dat er veel ruimte was voor oefenen en feedback. Daarbij kan je ook wat je geleerd hebt meteen in de praktijk brengen.

Pim den Boon

ESHPM-deelnemer BKU-traject 2024

Hoe wordt het traject ervaren? 

Heel positief. Ik hoor vrijwel altijd terug dat deelnemers, ook als ze aanvankelijk wat sceptisch waren, het heel praktisch bruikbaar vinden en dat ze voelen dat ze beter uitgerust voor de groep staan. Niet alleen met een heel arsenaal aan icebreakers, maar ook veel bewuster van hoe je zo’n les überhaupt moet aanpakken. Ze voelen zich zekerder, bijvoorbeeld om een eigen draai aan de lesopbouw te geven.  

Hoe ervaar je de samenwerking met Risbo? 

Dat gaat heel fijn. We hebben korte lijntjes met Esther en Celine voor vragen etc en we praten eens in de zoveel tijd bij over de ontwikkelingen.  

Zou je het BKU-traject aanraden aan andere faculteiten? 

Jazeker. De meerwaarde zit namelijk niet alleen in het vergroten van de didactische kennis en vaardigheden, maar ook nog op een ander vlak: Wij zijn een multidisciplinaire faculteit met grote verschillen tussen de disciplines. Tijdens het BKU-traject leer en werk je samen met collega’s van andere secties. Dat is hartstikke leuk en zorgt voor meer verbinding intern 😊.  

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen