Basiskwalificatie Onderwijs

Hét startpunt voor alle docenten
SKO deelnemers Risbo

Risbo biedt de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) aan docenten binnen en buiten de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft een sterk team van professionele onderwijscoaches die dit traject een aantal keer per jaar organiseren. Tijdens het traject nemen zij je mee op een reis waarin je reflecteert op je visie op onderwijs, je eigen onderwijsvaardigheden, onder meer op het gebied van cursusontwerp en toetsing. Met het behalen van de BKO-kwalificatie ben je officieel gekwalificeerd als academisch docent. Deze titel wordt door alle Nederlandse universiteiten erkend.

Doelgroep

De BKO is verplicht voor alle universitaire docenten in Nederland en dus ook aan de Erasmus Universiteit. Deelnemers moeten verantwoordelijk zijn voor of op zijn minst actief betrokken zijn bij de coordinatie van een cursus. Als je wel lesgeeft maar geen coordinerende rol hebt, is wellicht het DDE-traject een passend alternatief voor je.

Doelstellingen

 • Write your personal vision on education.
 • Design/or improve a course following the principles of constructive alignment.
 • Deliver engaging education, that meet the students’ learning needs.
 • Supervise student activities in such a way that the students improve their learning process.
 • Design and construct assessment(s) based on the quality factors: validity, reliability, and transparency.
 • Reflect on the UTQ trajectory by showing your progress on the critical behaviors.
 • Write a plan of improvement(s) for your course and how this relates to your personal vision on education.

Inhoud en vorm

De BKO bestaat uit vijf sessies:

 1. Kick-off.
 2. Ontwerp.
 3. Doceren.
 4. Supervisie /feedback.
 5. Toetsing.

De BKO heeft een blended opzet, wat betekent dat elke module begint met een online voorbereiding in onze leeromgeving. Tijdens de workshops gebruik je je voorbereidingswerk als inhoud voor de sessie. Dit geeft ons de mogelijkheid om, aan de hand van boeiende activiteiten in de sessie, jouw kennis over de inhoud te verdiepen en je vaardigheden te versterken.

"Door de BKO heb ik nu meer grip op WAAROM ik lesgeef, op de manier waarop ik dat doe.'' Dit is wat we nastreven binnen het BKO-traject.

Gedurende het hele traject werk je aan het opbouwen en verbeteren van je eigen lesportfolio. We vragen je bijvoorbeeld om de studentenhandleiding van je cursus te verbeteren. De trainer ondersteunt je bij het schrijven van je portfolio en observeert ook een van je lessessies. Het BKO-traject eindigt met een afstudeersessie waarin je reflecteert op je voortgang, op je leerpunten tijdens de BKO en hoe je je verder wilt ontwikkelen als docent.

Kosten

De kosten voor deelname zijn €2975,-.

Contact

Klara Jindrova

Cursus coördinator

Vergelijk @count opleiding

 • @title

  • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen