Wil jij als hbo-docent aantoonbaar didactisch bekwaam zijn? Met de Basis Didactische Bekwaamheid (BDB)-kwalificatie van Risbo werk je gericht aan je onderwijsvaardigheden én aan je eigen professionele groei. Onze ervaren trainers begeleiden je in een compact, praktijkgericht traject, op maat gemaakt voor jouw instelling.
Tijdens het BDB-traject reflecteer je op jouw visie op onderwijs en jouw rol als docent, werk je aan het (her)ontwerp van je vak, leer je toetsing effectief in te zetten en begeleid je studenten met meer impact. Alles wat je leert, pas je direct toe in je eigen onderwijspraktijk.
Doelgroep
De BDB is bedoeld voor hogeschooldocenten zonder onderwijsbevoegdheid. Voorwaarde is dat je zelf lesgeeft en (mede)verantwoordelijk bent voor de coördinatie van een vak.
Doelstellingen & kernwaarden
Na afloop beschik je over de BDB-kwalificatie. Deze is erkend door alle Nederlandse hogescholen en heeft landelijke eindtermen wat betreft:
- Professioneel docentschap
- Didactiek
- Studentenbegeleiding
Onderwijsontwerp
- Toetsing (inclusief BKE)
Ons traject is ontworpen vanuit de kernwaarden uit ons Onderwijsmanifest. Dat betekent dat actieve deelname en het leren van en met elkaar centraal staan. Daarnaast passen we onze begeleiding aan op wat elke deelnemer nodig heeft, zodat iedereen op zijn eigen niveau en tempo kan werken aan persoonlijke groei.
Opzet
- Blended traject: Online voorbereiding en interactieve sessies
- Flexibel maatwerk: in te richten in 9 sessies van 3-6 uur, eventueel te combineren
- Taal: Nederlands of Engels
- Persoonlijk portfolio: verzamel verschillende bewijsstukken vanuit je eigen onderwijspraktijk, waaronder een lesobservatie
- Tijdsinvestering: ca. 84 uur
De BKE is ook los beschikbaar.
BDB traject aanvragen?
Wij stemmen het traject altijd af op de onderwijscontext en behoeften van jouw instelling. Neem vrijblijvend contact met ons op – we denken graag mee over een passende invulling van jullie BDB!
BDB of BKO?
De Basis Didactische Bekwaamheid (BDB) en de Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) lijken sterk op elkaar – en dat is ook niet vreemd, want beide kwalificaties zijn gebaseerd op landelijke eindtermen die breed worden erkend door hogescholen en universiteiten in Nederland. Toch zijn er wat verschillen:
De BDB is vooral ingebed in het hbo en sluit aan bij de praktijkgerichte onderwijsvisie van hogescholen en de taken en rollen die een docent op een hogeschool vervult. De BKO daarentegen is ontstaan binnen het wo en legt de nadruk op academisch onderwijs en onderzoek en de daarbij behorende rollen voor docenten. In essentie raken ze aan dezelfde didactische kern, maar de toepassing verschilt: BDB binnen het hbo, BKO binnen het wo.
Opbouw van het BDB-traject
- Laurinde Koster
Onderwijsadviseur & BDB coordinator
E-mailadres - Hanneke Bahlman-Van Pel
Onderwijsadviseur & BDB coordinator
E-mailadres