Samenwerken aan onderwijskwaliteit

Het BKO&BKE traject bij de Politieacademie
groep agenten in onderwijssetting

Veel onderwijsinstellingen hebben een eigen basisopleiding om hun docenten te kwalificeren. Bij de Politieacademie, de onderwijstak van de Politie, kun je het Pedagogisch Didactische Getuigschrift (PDG) behalen, waarmee je mag lesgeven in het basispolitieonderwijs en het vakspecialistisch politieonderwijs.  Daarnaast volgt elk jaar een groep docenten uit het Vakspecialistisch Onderwijs en het Hoger Politieonderwijs een BKO&BKE-traject via Risbo, die dat op maat heeft samengesteld voor de Politieacademie. 

Laurinde Koster is onderwijsadviseur bij Risbo, en coördinator van dat BKO&BKE traject. Daarnaast is ze trainer en begeleider in het traject. Haar eigen kennismaking met de Politieacademie was alweer zo’n 6 jaar geleden: “Ik moest in het begin zeker wennen, bijvoorbeeld aan het politiejargon. Ook de grote diversiteit aan docenten in de groep is best even schakelen. Sommigen hebben veel straatervaring, maar zijn didactisch gezien een onbeschreven blad. Daar moet je als trainer dus rekening mee houden.” 

Opdrachtgever en collega in de samenwerking tussen Risbo en de Politieacademie is Clea Evers, 
staflid Onderwijs en Kennis Professie. Clea is verantwoordelijk voor de professionalisering van docenten en ondersteunt een breed scala aan mbo-, hbo- en masteropleidingen. Ze geeft daarnaast les in het ‘PDG-traject’. José Coenraads, psycholoog en gedragswetenschappelijk docent, nam in 2023 deel aan het BKO&BKE traject. Samen vertellen Clea en José over de inhoud en impact van het traject.

Diversiteit in de groep

De Risbo-groep is vaak een samengesteld gezelschap van docenten: Een deel komt uit het Hoger Politieonderwijs, waarin het bachelor en masteronderwijs wordt gegeven en een deel komt uit het Vakspecialistisch Onderwijs, waar zij ook een onderwijsontwikkeltaak hebben. José vond dat positief: “Mijn groep was qua werkveldachtergrond behoorlijk divers en dat vond ik heel leuk. Daardoor kon je ook eens met andere mensen sparren dan je directe collega’s.”
Hoewel het verschil in onderwijservaring voor de trainers soms best een uitdaging is, was het wat José betreft geen belemmering: 

“De manier waarop de lessen worden gegeven en hoe het materiaal wordt aangeboden, zorgt ervoor dat iedereen eruit kan halen wat voor hen relevant is. Dat is juist ook waarin de Risbo-docenten uitblinken: Ze houden het open genoeg, zodat je het kunt afstemmen op jouw specifieke werkveld. Dat maakt het traject zo waardevol.”

De deelnemers aan het BKO&BKE traject combineren de opleiding met hun dagelijkse werk. José vertelt: “Tijdens het traject gaf ik les en werkte ik in een ontwikkelgroep aan een nieuwe opleiding. Het lesmateriaal van het BKO&BKE-traject kon ik dus zowel qua didactiek en onderwijsontwerp direct gebruiken in mijn eigen praktijk.”

Coaching en critical friends

Naast de groepsbijeenkomsten is coaching en begeleiding een vast onderdeel van het BKO&BKE traject. José licht toe: “Ik zat in een groepje van drie, onder begeleiding van Laurinde. Dat werkte heel prettig. Laurinde had echt ruim de tijd om ieder van ons gericht te begeleiden. Verder waren die coachinggroepjes ook fijn om in een kleine setting te sparren en feedback te krijgen op wat we in de praktijk aan het brengen waren. We hebben met die groep van de start tot aan het afstuderen samengewerkt, dat was fijn.”

Clea benadrukt ook het belang van de betrokkenheid van leidinggevenden. Tijdens het afstuderen nodigen deelnemers hun leidinggevende of teamleider uit als critical friend: “Die persoon bereidt zich voor en stelt vragen over de gemaakte proeven. Dat zorgt ervoor dat het inhoudelijk echt “landt” in de organisatie. Het versterkt de verbinding tussen de opleiding, het docentschap en het werk op de vloer.” Dat herkent José ook: “Het maakte echt dat mijn team beter begreep waar ik mee bezig was en welke richting ik op wilde.”

Kwaliteit en flexibiliteit

De samenwerking met Risbo sluit aan bij de ambitie van de Politieacademie om het opleidingsaanbod in niveau te laten aansluiten bij het regulier onderwijs in Nederland. Binnen het BKO&BKE traject werd de afgelopen jaren bovendien hard gewerkt aan een goede vertaling van termen en structuurelementen uit het academische materiaal naar de context van de Politieacademie. Sinds dit jaar is het onderwijsmateriaal ook volledig gekoppeld aan relevante documenten in It'sLearning, het leermanagementsysteem van de Politieacademie, wat het traject nog effectiever maakt.

Clea: “De evaluaties over de samenwerking met Risbo zijn zeer positief. Het is altijd fijn om kwaliteit in te kopen die door deelnemers wordt gewaardeerd.” Ze prijst ook de flexibiliteit van Risbo: "Sommige deelnemers gaven aan dat ze het prettig zouden vinden om Nederlandse boeken te kunnen lezen. Veel van het studiemateriaal is namelijk Engelstalig, en voor sommige mensen betekent dat echt flink aanpoten. Het was heel fijn dat Risbo daar flexibel op inspeelde en meteen heeft gekeken naar alternatieve bronnen uit de Nederlandse literatuur. Dat typeert ook de samenwerking: 

"Zodra een aandachtspunt wordt gesignaleerd, wordt er actie ondernomen. Dat vind ik een mooie aanpak."

Meer informatie

BKO&BKE traject Politieacademie

Het BKO&BKE traject is een jaarlijks programma met een groep van ongeveer 15 docenten die getraind worden door Risbo. Het programma loopt van september tot mei en omvat vier bijeenkomsten in Apeldoorn, supervisie tijdens een lesbezoek en een afstudeerbijeenkomst. De deelnemers worden gedurende het traject in kleine groepjes begeleid en gecoacht door een Risbo-trainer.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen