Inwoners van Zuid-Holland zijn verdeeld over de aandacht voor het koloniaal en slavernijverleden van hun provincie. Dat blijkt uit onderzoek van Risbo onder een representatieve groep Zuid-Hollanders, in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Deelnemers aan het onderzoek kregen vragen over de huidige aandacht voor het koloniaal en slavernijverleden en welke rol de provincie daarin zou moeten spelen. Bijna een derde van de mensen is kritisch, en bijna een vijfde is positief, circa de helft is neutraal.
Dit onderzoek is het derde en laatste onderdeel van een drieluik van maatschappelijke beleidsonderzoeken in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Alle onderzoeken hebben betrekking op de vraag hoe het koloniale verleden en de slavernij nog steeds invloed hebben op de hedendaagse Zuid-Hollandse samenleving.
Opbouw onderzoek
Binnen het onderzoek naar de houding van de inwoners van Zuid-Holland ten opzichte van het koloniaal en slavernijverleden is een literatuurstudie uitgevoerd en werd een vignettenstudie (onderzoek met situaties) gedaan. Professor dr. Alex van Stipriaan deed de literatuurstudie. Hij keek naar wat er in algemene zin bekend is over hoe het koloniale verleden nog steeds invloed heeft op de nazaten van tot slaafgemaakten en contractarbeiders. De resultaten van deze studie werden gebruikt om een vragenlijst te maken. Deze vragenlijst werd in samenwerking met Kieskompas uitgestuurd, en is door 3.175 mensen uit Zuid- Holland ingevuld.
De vragenlijst had drie onderdelen:
- Wat mensen vinden van het koloniale verleden en culturele diversiteit.
- Situaties (vignetten) over het koloniale verleden waarover mensen vragen moesten beantwoorden. De helft van de mensen kreeg extra uitleg over een aan het koloniale verleden gerelateerde kwestie, en de andere helft niet.
- Welke acties de provincie zou moeten ondernemen tegen de invloed van het koloniaal en slavernijverleden.
Uitleg en verhalen
Met het onderzoek is getoetst of het geven van extra uitleg leidt tot een positievere houding ten opzichte van de aandacht voor het koloniaal en slavernijverleden. Dit heeft een beperkt positief effect. Mensen geven verder weinig prioriteit aan de acties die de provincie kan nemen, maar hechten nog de meeste waarde aan acties waarbij het koloniaal en slavernijverleden aandacht krijgt door het verzamelen en vertellen van verhalen, bijvoorbeeld via bibliotheken.
Presentatie en vervolg
Op 15 april presenterende de betrokken onderzoekers hun bevindingen en licht de provincie toe hoe zij hier nu mee verder gaan.
Contact

Youri Seidler
Projectleider en onderzoeker
- E-mailadres
- youri.seidler@risbo.eur.nl