Basiskwalificatie Examinering

Voor docenten van de EUR bestaat de mogelijkheid tot het behalen van een Basiskwalificatie Examinering (BKE). Het BKE-traject is een compact individueel portfolio traject dat op maat kan worden samengesteld uit korte didactische modules over toetsing. Het BKE-traject beslaat de hele toetscyclus op vakniveau van ontwerp tot evaluatie.

Sta jij voor de uitdaging om de toetsing in je vak te vernieuwen of aan te passen aan de omstandigheden? Wil jij met meer vertrouwen beslissingen kunnen nemen over de resultaten van je toets? Of wil je een collega kunnen adviseren over toetskwaliteit, bijvoorbeeld als lid van een toetscommissie? Ben je op zoek naar een efficiënte manier om je toetsbekwaamheid op te frissen, uit te breiden of aan te tonen? Dan is het BKE-traject interessant voor jou!

Inhoud en vorm

Het BKE-traject bestaat uit deelname aan een serie van 3 (of meer) BKE-MicroLabs: korte didactische modules over toetsing, die 2 keer per jaar worden ingepland voor open inschrijving. Bij elke module rond je ook de bijbehorende Proofs of Competence af. Aan het eind van het traject wordt je portfolio met de Proofs of Competence beoordeeld voor het BKE-certificaat. Je hebt de keuze uit deze MicroLabs:

  1. How to design an assessment plan for your course
  2. How to construct assignments & alternative modes of assessment AND/OR How to construct exams & questions
  3. How to analyze & evaluate your assessment

Beschrijvingen en data van deze MicroLabs vind je op de website van de Community for Learning and Innovation

Ik was echt jaren ‘zoekende’ naar goede scholing over dit onderwerp. Na de BKE voel ik mij veel competenter om mijn rol als thema-coördinator en examinator naar behoren te vervullen en mijn collega docenten goed te kunnen ondersteunen!

Inschrijving en kosten

Inschrijven voor de BKE kan door het online inschrijfformulier in te vullen. Geef in het formulier aan voor welke MicroLabs je je wilt inschrijven. Voor Erasmus MC: stuur een e-mail naar training@risbo.eur.nl. Individuele inschrijving is niet mogelijk voor niet-EUR docenten.

Deelname is gratis voor alle EUR docenten voor zowel open inschrijving als groepstrajecten. 

Wil je een BKE groepstraject aanvragen, of heb je interesse in een BKE-traject voor toets(borgings)commissies? Neem dan contact op met Marit Nieuwenhuys.

Veelgestelde vragen

Er is enige overlap, maar de MicroLabs gaan allemaal verder dan de BKO-inhoud op het gebied van toetsing: de MicroLabs bieden je extra middelen en activiteiten én nieuwe mogelijkheden om aan je toetsproducten te werken en feedback te ontvangen. Er worden geen vrijstellingen gegeven, maar je kunt je aan assessment gerelateerde werk uit de BKO gebruiken als basis voor je BKE.

Dat is geen vereiste, maar we raden het wel aan, omdat de inhoud waarschijnlijk is bijgewerkt. Het biedt je ook een kans om je kennis op te frissen en aanvullende feedback te ontvangen. Je moet altijd de laatste versie van de Proof of Competence invullen voor je BKE-portfolio.

Download het BKE overzicht

Contact

Marit Nieuwenhuys

Marit Nieuwenhuys

Onderwijsadviseur & cursuscoördinator

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen