Politie in beeld

In dit onderzoek is gekeken naar de videofunctie die op veel gsm-s tegenwoordig standaard aanwezig is. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden is gekeken in welke situaties politiemensen door burgers worden gefilmd tijdens hun werk.

Dit kunnen beeldopnamen zijn van incidenten, overlast of geweldsituaties en mogelijk een bijdrage leveren aan de opsporings- en handhavingstaken van de politie. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid het handelen van individuele politiemensen op haast ieder willekeurig moment en in iedere situatie vast te leggen. Vaak worden dergelijke beelden verspreid via social media of vinden zij hun weg naar videowebsites zoals YouTube, nieuwssites, weblogs, televisieprogramma"s en andere media. Al meer dan eens leidde dat tot flink maatschappelijk en soms ook politiek debat.

Dit onderzoek had tot doel handreikingen te bieden aan de politie over de wijze waarop korpsen en politiemensen kunnen omgaan met beelden die burgers maken met hun mobiele telefoon. Dit in relatie tot het politiewerk Ún het het imago van de politie.

Het eindrapport kunt u hier onder downloaden.

Meer publicaties in de reeks van politie & wetenschap zijn in te zien op: http://www.politieenwetenschap.nl/index_1280.html

Publicaties

Siep, P.A. & Kool, D. de (2013). Filmende burgers en politie. De betekenis van GSM-filmpjes van burgers voor de uitvoering van politietaken en de reputatie van de politie.. Rotterdam, Center for Public Innovation.

Betrokken medewerkers

SGS ISO 9001 - Het werk van Risbo voldoet aan de ISO 9001 normering.
 
evaluatie meetinstrument Erasmus+ onderwijsinnovatie Erasmus Universiteit training kwaliteitszorg toetsing Hogeschool Rotterdam risicojongeren geluk research dagboek diversiteit consultancy tentamen UTQ studiesucces
 
Tel 010 408 21 24
Fax 010 408 11 41
Email info@risbo.eur.nl
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
\"Volg twitter.com/risbo_news

Risbo Privacy Statement