Risbo Onderwijs Nieuwsbrief

September 2021

Nog een paar plaatsen beschikbaar in het nieuwe SKO traject!

Ben jij die gemotiveerde, ervaren docent die graag aan de slag wil met het innoveren van het eigen onderwijs? Dan is de SKO wellicht iets voor jou. Met het SKO traject willen we docenten in het hoger onderwijs in staat stellen om studenten zich zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen.

Tijdens het traject ga je aan de slag met een eigen gekozen innovatieproject. In de verschillende teaching labs zal je methodieken leren voor onderwijskundig ontwerp en inspiratie krijgen om je innovatieproject te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren. Daarnaast word je onderdeel van een peer group van gelijkgestemde collega’s die je op verschillende momenten in het traject zullen voorzien van ideeën, inspiratie en nieuwe inzichten.

Het nieuwe traject vindt plaats op de volgende data. Vanwege de focus op peer learning is het van belang dat iedere deelnemer bij alle bijeenkomsten aanwezig kan zijn.
  • Peer group 0 - 26 Oktober 13.00 – 15.00
  • Kick off - 1 & 2 November
  • Teaching Lab - 31 Januari & 1 Februari
  • Study trip - 14 & 15 Maart
  • Teaching Lab - 16 & 17 Mei
  • Final symposium - 16 Juni

Om je op te geven voor het nieuwe traject kun je mailen naar info@risbo.eur.nl.
Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met Remy Fermont (fermont@risbo.eur.nl[/link).

Een nieuwe MOOC is live!

Risbo is verheugd aan te kondigen dat er weer een nieuwe MOOC (Massive Open Online Course), waar we aan hebben meegewerkt, live is gegaan! Samen met de EUR heeft Risbo in een internationaal Erasmus+ project meegewerkt aan een MOOC over ‘Digital Governance’. We werkten samen met de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit, de Bar-Ilan University Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Israël en de Universiteit van East Anglia in Leeds, VK. ‘Digital Governance’ is een interdisciplinaire cursus over recht, big data, politiek en economie in een digitale ruimte. We hebben genoten van onze samenwerking, als educatieve adviseurs voor de professionals en pioniers die deze MOOC hebben gemaakt. Risbo heeft ervaring met het opzetten en verwerken van onlinecursussen en MOOCs. We kijken uit naar onze volgende samenwerking op MOOCs in de toekomst!
Ben je geďnteresseerd in onze MOOC ‘Digital Governance’, meld je dan aan voor de MOOC op Coursera.

Nieuwe ronde EUR Senior Kwalificatie Examinering

In het kalender jaar 2022 vindt een nieuwe ronde plaats van het interfacultaire EUR-traject Senior Kwalificatie Examinering (SKE). Het SKE-traject is bedoeld voor (docent)leden van examencommissies en opleidingscoördinatoren of programmadirecteuren van de EUR.

Kwaliteit van toetsing is een essentieel onderdeel van de kwaliteit van onderwijs. Niet voor niets wordt er bij opleidingsaccreditaties veel belang gehecht aan een goed toetsplan, passend bij de visie op onderwijs. Het SKE-traject helpt om er op structurele basis voor te zorgen dat docent-leden van de examencommissies goed voorbereid zijn op de uitvoering van de borgingstaken die ze op het gebied van toetsing hebben. Dit helpt om de kwaliteit van het onderwijs, de toetsing, naar een hoger niveau te brengen.

In dit traject wordt actief gewerkt aan visieontwikkeling en aan de verbetering van toetskwaliteit op het niveau van een opleidingsprogramma of faculteit. Er is veel aandacht voor het uitwisselen van kennis en ervaring vanuit verschillende perspectieven en de transfer naar de praktijk. Naast individuele professionalisering levert deelname aan het traject daardoor concrete opbrengsten voor de eigen faculteit op. Elke deelnemer kan een eigen focus bepalen in het individuele kwaliteitsverbeteringsproject.

Planning SKE 2022
De 4 cursusdagen van het traject 2022 staan gepland op dinsdag 25 januari, 8 maart, 12 april en 24 mei, een laatste impactsessie staat ingepland op 11 oktober 2022. Intakegesprekken vinden plaats in de periode december 2021.

Meer informatie en inschrijven
De inschrijving voor het traject is geopend. De kosten voor deelname bedragen (inclusief subsidie van CLI) €1.560 per deelnemer. Klik hier voor meer informatie over het EUR SKE traject. Heb je nog vragen of wil je je inschrijven mail dan naar training@risbo.eur.nl.

Maak kennis met onze nieuwe collega Anke Swanenberg

Een aantal van de (EUR-)docenten die dit stukje leest, is wellicht begonnen met werken tijdens de lockdown. Uit eigen ervaring weet ik dat het best vreemd is om in die periode met een nieuwe baan te starten; halverwege maart 2021 ben ik begonnen als onderwijsadviseur en toetsdeskundig voor Risbo. Helaas heb ik hierdoor nog maar weinig docenten van de EUR in het echt mogen ontmoeten.

Ondanks de lockdown kon ik met veel liefde en plezier starten met, onder andere, het geven van Microlabs over het construeren van meerkeuzevragen en het ondersteunen van de toetscommissie van ESHPM. Ik kreeg (en krijg!) erg veel energie van mijn zeer behulpzame collega’s en het enthousiasme waarmee de EUR-docenten over hun vak praten. Sindsdien heb ik BKO-, BKE- en SKE- trajecten begeleid, verschillende Microlabs gegeven (over toetsontwerp, toetsconstructie, toetsanalye en feedback), examens gereviewd, examens geanalyseerd, geholpen bij de Constructive Alignment van vakken en nog veel meer afwisselende projecten uitgevoerd. Ook al heb ik het overgrote deel van die taken veilig thuis achter mijn laptop uitgevoerd, via Teams en Zoom verbonden met mijn collega’s en (EUR-)docenten, voel ik me onderdeel van het Risbo-team.

Er staan voor de komende weken en maanden nog veel meer leuke toetsprojecten op me te wachten, waar ik met veel plezier naar uit kijk. Ik hoop ook veel van de EUR-docenten dan live te mogen begroeten, begeleiden en adviseren. Mocht je dus vragen op het gebied van toetsing hebben, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik ken de weg op de campus nog niet goed, dus ik kom graag bij verschillende faculteiten een bezoekje brengen. Hopelijk kunnen we je vraag live onder het genot van een kopje koffie bespreken. Hopelijk tot ziens!

Hartelijke groet,
Anke Swanenberg
SGS ISO 9001 - Het werk van Risbo voldoet aan de ISO 9001 normering.
 
 
Tel 010 408 21 24
Email info@risbo.eur.nl
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
\"Volg twitter.com/risbo_news

Risbo Privacy Statement