Risbo Onderwijs Nieuwsbrief

November 2020

Serious gaming met 200 eerstejaarsstudenten vanuit huis

Risbo heeft met ESHPM een online variant ontwikkeld van het simulatiespel 'IF', bedacht door docenten van ESHPM. In het spel worden studenten geconfronteerd met de uitbraak van een fictieve infectieziekte, en ervaren zij zelf vanuit de rol van bijvoorbeeld minister, jongerenvertegenwoordiger or zorgprofessional hoe besluitvorming tot stand komt in zo'n complexe situatie. Gedurende het spel moeten de studenten met elkaar onderhandelen en inspelen op nieuwsontwikkelingen. Dit jaar was het spelen van het simulatiespel door de échte pandemie niet alleen zeer actueel, maar ook uitdagender dan ooit, omdat het spel dit jaar online gespeeld moest worden.

Eind oktober speelden de 200 eerstejaarsstudenten van de opleiding Gezondheidswetenschappen en hun docenten IF in 12 simultane online spelomgevingen. Er werd door studenten flink onderhandeld over maatregelen en besluiten om de virusuitbraak te remmen. Studenten en docenten ervaarden het spel als een leerzame ervaring en een lichtpuntje in tijden van online onderwijs.

Zie hier meer informatie en berichtgeving vanuit de media over IF. Wil je meer weten over de serious game of (online) serious gaming in het onderwijs in het algemeen? Neem gerust contact op via ligtvoet@risbo.eur.nl.

Data komend SKO/SUTQ traject voorjaar 2021 bekend

De data voor het komende Senior Kwalificatie Onderwijs traject zijn bekend. Dit inspirerende en uitdagende traject gericht op onderwijsinnovatie is toegankelijk voor docenten met een BKO certificaat en 5 jaar doceerervaring. De verplichte plenaire bijeenkomsten zijn op de volgende dagen:
  • Intake interviews in februari 2021
  • Kick-off teaching lab: 15 en 16 maart
  • Teaching lab 2: 14 & 15 juni
  • Studiereis met overnachting: 30 september en 1 oktober
  • Teaching lab 3: 22 en 23 november
  • SKO mini symposium: 13 januari 2022

Voor aanmelding en/of meer informatie, mail drs. Alice van de Vooren, programmamanager SKO traject (vandevooren@risbo.eur.nl).

Testimonial SKO alumnus dr. Frank Eijkenaar, UHD bij ESHPM:

Deelname aan het SKO-traject heeft mij aan het denken én werk gezet over hoe ik mijn onderwijs het beste kan inrichten en verbeteren, en waarom. Naast versterking van enkele van mijn bestaande opvattingen over wat goed universitair onderwijs behelst, heeft het traject mij ook tot nieuwe inzichten gebracht. Misschien wel de belangrijkste daarvan is dat het structureel inruimen van tijd om met collega’s te praten over onderwijs(vernieuwing) en ervaringen uit te wisselen heel waardevol is en veel inspiratie kan bieden voor de eigen onderwijspraktijk.

Nieuw: TeachEUR platform voor activerende werkvormen

TeachEUR is het EUR platform waar je terecht kunt voor activerende werkvormen! Deze applicatie is ontwikkeld om docenten te inspireren en stimuleren een breder scala aan onderwijswerkvormen te gebruiken. Het CLI-project is gestart in 2019 en afgelopen zomer is de TeachEUR applicatie live gegaan met 22 activerende werkvormen voor online- en offlineonderwijs. De werkvormen zijn gestructureerd met behulp van een aantal filters, waaronder het doel van de activiteit, de groepsgrootte en de duur van de activiteit.
Interesse? Ga naar www.eur.nl./teacheur en zoek meteen geschikte werkvormen voor jouw onderwijssituatie!

Ten slotte is TeachEUR niet alleen een bibliotheek met werkvormen: het is een levende verzameling die groeit en zich ontwikkelt door voortschrijdende inzichten van al haar gebruikers. Heb jij zelf ideeën, feedback of een werkvorm die je wil delen met je EUR collega’s? Mail dan naar cli@eur.nl!

Nieuwe MicroLab: how to supervise students

In november starten we met twee volle cohorten voor onze nieuwe MicroLab over supervisie. Deze MicroLab is opgezet om docenten en PhD studenten te helpen met scriptiebegeleiding en coaching. De MicroLab is een korte “how-to” training met een voorbereiding op Canvas en interactieve (online) sessie over coaching en het begeleiden van studenten. De MicroLab supervisie heeft als focus: hoe motiveer ik studenten, hoe stel ik effectieve vragen tijdens het scriptieproces, luisteren op diepere levels, feedback geven aan studenten en hoe beïnvloed je studentgedrag in het scriptieproces. De MicroLab zal in het voorjaar open gaan voor inschrijvingen. Wil je meer weten? Je kan informatie opvragen bij training@risbo.eur.nl.

Reflecteren op online onderwijs ESHCC

Het volgen van onderwijs online is voor veel studenten in het hoger onderwijs nu de realiteit. Toen in maart de Corona maatregelen van kracht werden heeft elke docent zich vliegensvlug omgeschoold om online onderwijs te kunnen verzorgen. In dit half jaar zijn er ontzettend veel vernieuwingen ingezet en nieuwe initiatieven zijn van de grond gekomen.
Risbo is samen met Learning Innovation team van ESHCC een project gestart om te reflecteren op het gegeven onderwijs van het afgelopen half jaar, wat gaat al goed en wat kan beter? Met focus groups en een online survey wordt er informatie verzameld onder de docenten over hun ervaringen in het herontwerpen van een cursus naar online onderwijs en daarbij het aangeven van verbeteringen die nog ingezet kunnen worden voor toekomstige cursussen. Een belangrijk onderdeel van het project is ook het verzamelen van best practices, om ervoor te zorgen dat goede initiatieven niet verloren gaan.

Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Mandy Hollander (hollander@risbo.eur.nl).

Op maat Webinar over online course design voor ESHPM

Naast de algemeen toegankelijke webinars die Risbo verzorgt voor de CLI, verzorgen we ook op maat gemaakte webinars voor faculteiten.

Zo hebben we onlangs een webinar ontworpen voor ESHPM, waarin een aantal good practices ten aanzien van online onderwijsformats werden gepresenteerd middels filmpjes die door de vakcoordina-toren zelf waren opgenomen. Zo werden o.a. ervaringen van studenten en tutoren met het online brainstorm programma Miro gedeeld evenals een alternatieve online werkwijze voor een fysiek practi-cum. De voorbeelden werden aangevuld met onderbouwing uit onderzoek en onderwijskundige tips vanuit Risbo. De deelnemers aan het webinar waren erg geinspireerd door het webinar.

Voor meer informatie en mogelijkheden, stuur een email naar Alice van de Vooren en Remy Fermont.
SGS ISO 9001 - Het werk van Risbo voldoet aan de ISO 9001 normering.
 
 
Tel 010 408 21 24
Email info@risbo.eur.nl
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
\"Volg twitter.com/risbo_news

Risbo Privacy Statement