Risbo Onderwijs Nieuwsbrief

Juli 2020

September start een nieuw SKO/SUTQ traject: doe mee!

Er is nog een aantal plekken beschikbaar in het komende traject om de Senior Kwalificatie Onderwijs te behalen.
Dit inspirerende en uitdagende traject gericht op onderwijsinnovatie is toegankelijk voor docenten met een BKO certificaat en 5 jaar doceerervaring.
De verplichte plenaire bijeenkomsten zijn op de volgende dagen:
  • Intake interviews in September
  • Kick-off teaching lab: 5 & 6 October
  • Teaching lab 2: 14 & 15 December
  • Studiereis met overnachting 11 & 12 February 2021
  • Teaching lab 3: 12 & 13 April 2021
  • SKO mini symposium 20 May 2021
Voor aanmelding en/of meer informatie, mail drs. Alice van de Vooren, programmamanager SKO traject (vandevooren@risbo.eur.nl).

Testimonial SKO alumnus dr. Frank Eijkenaar, UHD bij ESHPM:
Deelname aan het SKO-traject heeft mij aan het denken én werk gezet over hoe ik mijn onderwijs het beste kan inrichten en verbeteren, en waarom. Naast versterking van enkele van mijn bestaande opvattingen over wat goed universitair onderwijs behelst, heeft het traject mij ook tot nieuwe inzichten gebracht. Misschien wel de belangrijkste daarvan is dat het structureel inruimen van tijd om met collega’s te praten over onderwijs(vernieuwing) en ervaringen uit te wisselen heel waardevol is en veel inspiratie kan bieden voor de eigen onderwijspraktijk.

Onderwijskundige ondersteuning van Risbo bij online onderwijs

De Coronacrisis heeft een grote impact op het onderwijs: van onderwijsontwerp tot onderwijsuitvoering, van leermiddelen over werkvormen tot toetsing, elk aspect van ons onderwijs wordt getroffen door de pandemie. Iedereen, docenten, studenten en ondersteunende staf, heeft een tandje bijgestoken om de overgang van veelal offline, on campus onderwijs naar online onderwijs mogelijk te maken.

Risbo heeft de voorbije jaren een grote staat van dienst opgebouwd om de ontwikkeling van online (blended) onderwijs te ondersteunen en te faciliteren. Alle ondersteunende materialen, inclusief een groot aantal nieuw ontwikkelde materialen, zijn online ter beschikking gesteld op de website van de Community for Learning and Innovation. Ben je op zoek naar onderwijsadvies voor je online vak, dan is deze website jouw startpunt.

Daarnaast biedt Risbo ondersteuning aan de faculteiten om het online en/of blended onderwijs aan te bieden. Léonie Ridderstap, Learning & Innovation Consultant bij ESHCC, vertelt over haar ervaringen met Risbo de afgelopen maanden:

Als gevolg van de coronavirus-maatregelen hebben de docenten van de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC) hun vakken in zeer korte tijd tot online onderwijs moeten omvormen. Door de ondersteuning van de onderwijskundigen van Risbo hebben we met elkaar veel werk kunnen verzetten. Zo zijn docenten in 1-op-1 sessies of in teamverband op weg geholpen met het herontwerp van hun onderwijs tot online modules, hebben we gezamenlijke instructiemateriaal ontwikkeld en zijn er webinars voor groepjes docenten verzorgd over de inzet van online tools. De expertise en professionaliteit van de Risbo-collega’s vormen een waardevolle toevoeging op ons eigen team en dragen bij aan ons doel om kwalitatief hoogstaand online en hybride onderwijs voor onze studenten te realiseren.

Online educatieve Escaperoom

In ontwikkeling: een online escaperoom over studentenmotivatie. Wil jij graag onderdeel zijn van het testpanel?

"Jouw studenten hebben je klaslokaal verlaten. Ze hadden geen motivatie meer om naar je les te komen en hun opleiding te vervolgen. Als er geen enkele student meer over is in de les, ben je vastberaden om hun motivatie terug aan te wakkeren”.

Dit wordt de puzzel voor de deelnemers van de escaperoom ontworpen door Risbo. In deze educatieve escaperoom leer je alles over het motiveren van jouw studenten op een inspirerende en spannende manier, door middel van interactieve activiteiten en gamification. Hiermee willen we de professionele ontwikkeling van (junior) docenten vergroten. Door de covid-19 maatregelen wordt het een online escaperoom.

De escaperoom zal deel uitmaken van een MicroLab: 'How to motivate students'. Na de escaperoom worden de opgedane inzichten besproken en toegepast in een vervolgsessie. De escaperoom is bedoeld voor een team van 4 tot 6 deelnemers.

Bij de ontwikkeling van de escaperoom zoeken wij een enthousiast testteam dat bereid is de escaperoom te testen als deze volledig ontwikkeld is.

Als je geïnteresseerd bent om deel uit te maken van het testpanel, stuur dan een e-mail naar info@risbo.eur.nl.

Pilot Basis Kwalificatie Examinering (BKE)

Dit najaar vindt de pilot plaats van de EUR Basis Kwalificatie Examinering (BKE). Dit is een landelijk erkende kwalificatie voor examinatoren in het HBO, die we nu ook op de EUR willen aanbieden voor docenten.

Deelnemers aan de pilot hebben de mogelijkheid om een BKE certificaat te behalen door de 3 Proof of Competences (PoC) van de toetsing Microlabs 'How to design an assessment plan & matrix', 'How to construct mc questions & exams' OF 'How to construct open-ended questions & exams and assignments with Rubrics' en 'How to Analyse & Evaluate your assessment' in een portfolio samen aan te bieden voor beoordeling.

Heb je al eerder deelgenomen aan de Microlabs of aan de BKO, dan is het ook mogelijk direct je portfolio samen te stellen.

Heb je interesse om deel te nemen of heb je vragen over de BKE neem dan contact op via training@risbo.eur.nl.

Webinar: online interactie en tool experience

Ben je op zoek naar manieren om je online onderwijs sessies interactiever te maken? Of ben je op zoek naar online tools die je hiervoor kunt gebruiken? In de ‘online interaction and tool experience’ laten we je verschillende interactiemogelijkheden in Zoom ervaren en leggen we uit voor welke doeleinden je deze zoal kunt gebruiken. Dit webinar is ook toegankelijk voor niet-teaching staff.

Alle EUR medewerkers kunnen gratis aan het webinar deelnemen. Klik hier om je in te schrijven.
SGS ISO 9001 - Het werk van Risbo voldoet aan de ISO 9001 normering.
 
 
Tel 010 408 21 24
Email info@risbo.eur.nl
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
\"Volg twitter.com/risbo_news

Risbo Privacy Statement