Risbo Onderwijs Nieuwsbrief

April 2020: Update Risbo Covid-19 crisis

Doorgang projecten en trainingen Risbo

Bij Risbo gaan een groot deel van onze trainingen online door. Wij zetten ons graag in voor het vormgeven en aanbieden van onlineonderwijs en willen hier een voorbeeld in geven aan alle docenten en geïnteresseerden. Alle deelnemers aan een training voor 28 april zijn geïnformeerd over deze nieuwe manier van werken. Mocht u nog vragen hebben over een projectdoorgang, neem dan contact op met uw contactpersoon bij Risbo (projectleider). Voor algemene vragen, neem contact op met info@risbo.eur.nl.

Tips voor onlineonderwijs

Hoe vind je de juiste online tool die je wilt gebruiken voor je onlineonderwijs? Welke websites en tools zijn er ter beschikking? Op welk platform kan ik het beste een video maken voor mijn vak? Waar kan ik online tentamens inzetten? Hoe werkt Canvas? Antwoorden op al deze vragen kan je vinden op de zorgvuldig samengestelde pagina van de Community for Learning and Innovation, waarop een groot deel van onze handleidingen en video’s omtrent onlineonderwijs en toetsing te zien zijn. Klik hier om alle relevante materialen voor jouw onderwijs te bekijken.

SKO-trajecten voor senior docenten gaan online door

In het nieuwe tijdperk waarin alles online zo goed en zo kwaad doorgaat, hebben we ook binnen de SKO-trajecten geëxperimenteerd met online sessies voor de deelnemende docenten.

Via Canvas Conferences hebben 2 online sessies over Assessment for learning plaatsgevonden, waar de SKO docenten enthousiast aan mee deden. Vooraf konden zij een aantal educational video's bekijken over het onderwerp van discussie. Tijdens de sessie werd er dieper ingegaan op voor- en nadelen van verschillende assessment methoden.

In het tweede deel is er via de break-out mogelijkheid in Canvas in groepjes gebrainstormd over een stelling ten aanzien van de wenselijkheid van het invoeren van Programmatic Assessment in het academisch onderwijs. Al met al een mooie ervaring die smaakt naar meer! Ook in de andere SKO-trajecten zullen we de komende tijd online sessies gaan organiseren.

Verder is er voor het najaar nog plaats in het nieuwe SKO-traject dat in september zal starten. Voor meer informatie zie de Risbo website en/of mail Alice van de Vooren.

Volg nu volledig online MicroLabs

MicroLabs zijn korte how-to modules over specifieke onderwijskundige vraagstukken die twee tot vier uur duren. Elk MicroLab heeft een duidelijk doel en een duidelijke opbrengst. Deze MicroLabs worden ontwikkeld door Risbo en mogelijk gemaakt door de Community for Learning & Innovation op de EUR. We verzorgen MicroLabs over het maken van blended/onlineonderwijs, toetsing, activerend lesgeven en inclusief lesgeven.

Ook in deze tijd willen we docenten zo goed mogelijk helpen om hun onderwijs te blijven geven. Daarom hebben wij nu volledig online MicroLabs gemaakt. Daarbij hebben we onze MicroLabs extra relevant gemaakt voor deze crisistijd. Zo is het MicroLab ‘how to create an educational video’ nu gefocust op het maken van video’s via je eigen laptop/device. Daarnaast hebben andere MicroLabs nu extra verdieping gericht op onlineonderwijs.

Ben je geïnteresseerd? Ga dan naar volgende de EUR website voor meer informatie, geplande data en om je in te schrijven.

Ook de BKO wordt compleet online aangeboden!

Alle lopende cohorten in de BKO bieden wij op dit moment online aan. De trainers die al delen van de BKO online hebben verzorgd geven aan dat het inspirerend was om de sessies- en eindsessies online te verzorgen en om de betrokkenheid van de deelnemers te ervaren. De opzet van de sessies werkte nog beter dan verwacht en stimuleerde om actief met de inhoud aan de slag te gaan. Het was erg leuk om de sessies te faciliteren om zo samen met de deelnemers een inspirerende leerervaring neer te zetten!

Om zo flexibel mogelijk en spaarzaam om te gaan met de kostbare tijd van onze deelnemers hebben we verschillende varianten waarop wij de sessies op dit moment aanbieden, de vorm is afhankelijk van de inhoud van de sessie. We delen dit graag met jullie ter inspiratie.
  • Op het tijdstip van de sessie nemen de deelnemers in Canvas deel aan onlineactiviteiten en geven feedback aan elkaar. De trainers zijn beschikbaar via de chat. Er is geen live sessie.
  • Op het tijdstip van de sessie wordt er begonnen en afgerond met een live sessie, afgewisseld met onlineactiviteiten.
  • De sessie wordt in een week tijd aangeboden: de deelnemers krijgen de opdracht om binnen een week alle onlineactiviteiten af te ronden. De trainers monitoren het proces gedurende de week en zijn beschikbaar in een discussieforum voor vragen.

Om na afloop van de sessies en de lesobservatie de BKO goed af te kunnen ronden, bieden wij Webinars aan voor ondersteuning voor het schrijven van het portfolio. Ook bieden wij een ‘ticket to trainer’ aan, een ticket waarmee de deelnemer een consult kan inplannen met 1 van de trainers voor extra begeleiding. Klik hier voor meer informatie.

Het was inspirerend om de BKO training- en eindsessies online te verzorgen en om de betrokkenheid van de deelnemers te ervaren. De opzet van de sessies werkte nog beter dan verwacht en stimuleerde om actief met de inhoud aan de slag te gaan. Het was erg leuk om de sessies te faciliteren om zo samen met de deelnemers een inspirerende leerervaring neer te zetten!
Rachel & Sascha (UTQ trainers, Risbo)

Hulp nodig? Contact je Learning Innovation Team!

Een groot deel van de faculteiten aan de Erasmus Universiteit bezitten over Learning Innovation Teams. Deze teams, bestaande uit ervaren onderwijskundige adviseurs, zijn er om de docenten op de EUR te helpen met onderwijsvragen en online learning. Risbo doet haar uiterste best om deze LI-teams te ondersteunen met vragen over het verzorgen van online colleges, digitale toetsen, online proctoring en docentprofessionalisering. Heb je vragen over het jouw onderwijs, contacteer dan jouw facultaire LI-team. Klik hier voor een overzicht van de contactpersonen binnen de facultaire LI-teams.
SGS ISO 9001 - Het werk van Risbo voldoet aan de ISO 9001 normering.
 
 
Tel 010 408 21 24
Email info@risbo.eur.nl
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
\"Volg twitter.com/risbo_news

Risbo Privacy Statement