Risbo Onderwijs Nieuwsbrief

Januari 2019

Schrijf je gratis in voor een MicroLab!

MicroLabs: wat zijn het?
Risbo heeft in samenwerking met de EUR Community for Learning & Innovation (CLI) verschillende MicroLabs ontwikkeld. MicroLabs zijn korte en gratis how-to modules over specifieke didactische vraagstukken. Elk MicroLab heeft een duidelijk doel en een duidelijke opbrengst. Na een online voorbereiding (en kwalificatie) ga je in het MicroLab met je eigen onderwijsmateriaal aan de gang. Op de foto hieronder (links) zie je bijvoorbeeld een bijeenkomst waarin docenten werken aan een interactieve opzet van hun hoorcollege. Op de foto hieronder (rechts) werken docenten aan hun eigen theatervaardigheden onder begeleiding van een professionele trainingsacteur. Na afloop van elke MicroLab maak je een Proof of Competence (PoC) voor je eigen onderwijs. Wanneer deze PoC aan de eisen voldoet ontvang je een registratie in het HR-systeem van de EUR en een virtuele badge.

Contextual image Contextual image

Inmiddels hebben 117 docenten van de EUR een MicroLab gevolgd. Quotes van deelnemers: ‘’heel fijne module, vooral ook omdat het kort en resultaatgericht is’’ en “vooral de directe toepasbaarheid is een enorm pluspunt van de opzet”.

Schrijf je nu gratis in voor een van de MicroLabs!
Om je in te schrijven voor een van onderstaande MicroLabs, stuur een email naar Judith Tersteeg: training@risbo.eur.nl. Zorg ervoor dat je de naam van het MicroLab en de datum in de email vermeldt. Kun je niet op een van de genoemde data? Kijk op onze trainingsagenda voor meer data waarop de MicroLabs plaatsvinden.

MicroLab: How to blend your course with Canvas
In dit MicroLab leer je hoe je Canvas kunt gebruiken om je vak in te richten volgens de principes van active blended learning. Na dit MicroLab heb je een interactief herontwerp gemaakt van je vak in Canvas, met verschillende leeractiviteiten. Meer informatie over dit MicroLab staat op de website.
De eerstvolgende datum voor dit MicroLab is op 25 februari 2019.

MicroLab: How to create an educational video
In dit MicroLab leer je hoe je een educatieve video kunt maken voor je eigen vak. Je schrijft zelf een script voor de video, maakt (eventueel) een bijbehorende PowerPoint presentatie en neemt vervolgens – na een cameratraining – de video van circa 6 - 9 min op in de Erasmus studio. Meer informatie over dit MicroLab staat op de website.
De eerstvolgende datum voor dit MicroLab is op 20 mei 2019.

MicroLab: How to design an assessment plan and matrix
In dit MicroLab ligt de focus op het selecteren van geschikte toetsvormen voor je vak. Je maakt een eigen toetsplan en je leert te werken met een toetsmatrijs, een blauwdruk van de toets waarin zichtbaar wordt hoe de leerdoelen in de toets vertegenwoordigd zijn. Meer informatie over dit MicroLab staat op de website.
De eerstvolgende datum voor dit MicroLab is op 5 februari 2019.

MicroLab: How to construct MC questions and exams
In dit MicroLab leer je betrouwbare vragen te maken voor een MC toets en pas je kennis over de kwaliteitseisen voor MC tentamens toe op je eigen tentamen. Na dit MicroLab heb je je eigen multiple choice tentamen gemaakt of verbeterd. Meer informatie over dit MicroLab staat op de website.
De eerstvolgende datum voor dit MicroLab is op 12 februari 2019.

How to construct open ended questions & rubrics
In dit MicroLab leer je goede open vragen en opdrachten te formuleren. Ook maak je kennis met de mogelijkheden van rubrics om de betrouwbaarheid en transparantie van de beoordeling te vergroten. Na dit MicroLab heb je je eigen open vragen met antwoordmodel of opdracht met rubric gemaakt of verbeterd. Meer informatie over dit MicroLab staat op de website.
De eerstvolgende datum voor dit MicroLab is op 26 februari 2019.

MicroLab: How to make your lectures interactive?
In dit MicroLab leer je waarom het belangrijk is om studenten betrokken en actief te houden tijdens je college, wat voor soort activiteiten en theatertechnieken je kunt gebruiken om dit te bereiken en hoe je dit in je lesplan en de uitvoering van je college kunt toepassen. Meer informatie over dit MicroLab staat op de website.
De eerstvolgende datum voor dit MicroLab is op 21 maart 2019.

MicroLab: How to accommodate differences in prior knowledge
In dit MicroLab leer je hoe je verschillen in voorkennis tussen studenten kunt meten en hoe je deze verschillen kunt gebruiken in het ontwerp van je vak. Na dit MicroLab heb je voor je eigen vak een overzicht van methoden en materialen om het gat in voorkennis tussen studenten te dichten. Meer informatie over dit MicroLab staat op de website.
De eerstvolgende datum voor dit MicroLab is op 26 maart van 10:00 tot 12:00 uur.

Twee nieuwe SKO trajecten: Schrijf je nu in!


Alle senior docenten met veel zin en ambitie in vernieuwing van onderwijs opgelet: dit jaar starten weer twee groepen ten behoeve van het behalen van de Senior Kwalificatie Onderwijs:
  • In maart 2019 start een nieuw, Nederlandstalig SKO traject. De tweedaagse kick-off sessie vindt plaats op 25 en 26 maart a.s. Voorafgaand zal u uitgenodigd worden voor een intakegesprek.
  • In september 2019 start een nieuw, Engelstalig SKO traject. Precieze data worden later bekend gemaakt, maar u kunt al uw belangstelling aangeven.
Zowel het Nederlandstalige als het Engelstalige traject zal een klein jaar in beslag nemen en begint met een inspirerend en actief tweedaags onderwijslab, waarin de deelnemers een vliegende start zullen maken met hun onderwijsinnovatie project.

Verder bevat het traject onderwijskundige coaching, intervisiebijeenkomsten, een studiereis, plenaire bijeenkomsten, peerreview en een afsluitend symposium. De deelnemers vullen tijdens het traject een digitaal onderwijsportfolio met bewijsstukken aangaande de SKO competenties. De resultaten van de SKO'ers worden gedeeld tijdens het symposium voor collega's, studenten en overige geďnteresseerden. Het traject wordt afgesloten met een eindgesprek in het bijzijn van de coach, de leidinggevende en de stuurgroep SKO.

Klik hier voor een impressie van het SKO traject en ervaringen van deelnemers.

De totale kosten van het SKO traject bedragen 5000 euro, waarbij het CvB/CLI een tegemoetkoming doet in de kosten per deelnemer. Ook is er een persoonlijk CLI budget beschikbaar per deelnemer om onderwijsambities - ook na afloop van het SKO traject - te kunnen realiseren. Meer informatie hierover volgt tijdens het intakegesprek.

Voor meer informatie en/of aanmelding voor het Nederlandstalige of Engelstalige SKO traject, neem contact op met Alice van de Vooren (vandevooren@risbo.eur.nl).
SGS ISO 9001 - Het werk van Risbo voldoet aan de ISO 9001 normering.
 
 
Tel 010 408 21 24
Email info@risbo.eur.nl
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
\"Volg twitter.com/risbo_news

Risbo Privacy Statement