Risbo Onderwijs Nieuwsbrief

September 2016

17 en 18 november vindt het Academic Teaching Lab plaats - schrijf je nu in!

Op 17 en 18 november 2016 zal de tweede editie van het Academic Teaching Lab plaatsvinden. Tijdens het Academic Teaching Lab zullen maximaal 12 docenten van universiteiten, gedurende twee dagen, zich onderdompelen in onderwijsinnovaties.
In de tweedaagse lab-sessie onwikkelt u een concreet ontwerp voor het verbeteren van het onderwijs in uw eigen vak.

Inschrijven?
Klik hier voor meer informatie over het Academic Teaching Lab, voorwaarden om deel te nemen en om u in te schrijven.

Deadline voor het indienen van een proposal
De deadline voor inschrijving en het indienen van een proposal is vrijdag 30 september. Kandidaten met de beste proposals worden
geselecteerd voor gratis deelname aan het Academic Teaching Lab.

Klik hier voor een video impressie van de eerste editie van het Academic Teaching Lab.

Nieuwe editie Leergang Onderwijskundig Leiderschap

In januari 2017 start een nieuwe editie van de Leergang Onderwijskundig Leiderschap. Deze leergang is bedoeld voor onderwijsmanagers (opleidingsdirecteuren, bachelor/master-coördinatoren, portefeuillehouders onderwijs) van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Technische Universiteit Delft en Universiteit Leiden.

Benieuwd naar het programma en/of hoe je je kunt inschrijven? Klik dan hier!

Didactisch trainingsprogramma voor PhD kandidaten in samenwerking met Erasmus Graduate School of Social Sciences and the Humanities

Gevorderde PhD kandidaten die ervaring willen opdoen met didactiek en onderwijs vaardigheden kunnen zich via het PhD-aanbod van de Graduate School of Social Sciences and Humanities inschrijven voor een trainingsprogramma van Risbo.

De deelnemers krijgen een interactief programma aangeboden, waarin volop geoefend wordt met didactische basisvaardigheden. In een follow-up cursus komen diverse classroom situaties aan de orde waarbij de docentrol geoefend wordt met behulp van trainingsacteurs. Ook een lesobservatie met feedback door een ervaren onderwijskundige behoort tot de mogelijkheden. Inschrijving kan het hele jaar door, er worden steeds groepjes gevormd en in overleg worden de trainingsdata bepaald.

Klik hier voor meer informatie via website graduate school.

Inschrijven kan door een mail te sturen aan training@risbo.eur.nl, onder vermelding van Didactische Training PhD EGS3H

Professionaliseringsaanbod Opleidingscommissies in samenwerking met Academische Zaken

De afdeling Algemene Zaken van de EUR, projectleider Bieneke Verheijke, zet middels een project in op het versterken van de Opleidingscommissies (OC’s) aan de EUR. Risbo biedt onderwijskundige ondersteuning binnen dit project voor het onderdeel “learning and development”.

Middels sessies met leden en voorzitters van OC’s worden professionaliseringsbehoeften bepaald, waarna een start wordt gemaakt met ontwikkeling van diverse activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om trainingsactiviteiten voor zowel student- als docentleden, maar ook om begeleide intervisiesessies. In het najaar starten pilots om de activiteiten te implementeren en evalueren. Daarna kan het aanbod structureel worden ingebed op de EUR ten behoeve van nieuwe en bestaande leden van OC’s.

Launch MOOC Deception Detox – How solid science can help you save the world

De MOOC Deception Detox, van EUC, is in het eindstadium. Op dit moment worden de laatste onderdelen in Coursera gebouwd en zal de final review plaatsvinden. De verwachting is dat de MOOC in oktober wordt gelaunched.

Deze MOOC presenteert onderzoeksmethoden op een toegankelijke manier en legt het verband tussen wetenschappelijk onderzoek en het verbeteren van de wereld. Wat kun je, volgens onderzoek, nu echt doen om de wereld te verbeteren? En hoe herken je “bad science” in de media?

Erasmus+ project met betrekking tot Online Proctoring toegekend

Risbo maakt deel uit van het internationale consortium dat de Erasmus + beurs voor het project “Online Proctoring for Remote Examination” heeft toegekend gekregen. Bij online proctoring kunnen studenten op afstand, online, en in een beveiligde omgeving examens afleggen. Studenten worden op deze manier online gesuperviseerd.

Het internationale consortium waar Risbo deel van uitmaakt ondersteunt de ontwikkeling van online proctoring binnen instellingen voor hoger onderwijs. Het project brengt de huidige, bestaande Europese praktijken met betrekking tot examineren op afstand in kaart om zicht te krijgen op best practices.

De specifieke rol voor Risbo is te onderzoeken welke impact ‘remote examination’ heeft op accreditatie van onderwijsprogramma’s. Dit onderzoek moet resulteren in een ‘remote examinaton rulebook’ waarin naast de bestaande Europese wet- en regelgeving en procedures ook specifieke oplossingen en best practices worden toegelicht. Daarnaast zal Risbo ook een aantal pilots uitvoeren om de praktijk van op afstand examineren te ontwikkelen, te testen en te implementeren.

MOOCs in progress!

Op dit moment zijn er 10 MOOCs opgestart, in ontwikkeling of bijna klaar.

Hierbij een overzicht:
- Deception Detox – How solid science can help you save the world (EUC)
- Economics from a pluralist perspective (ISS & RSM)
- Research Methods (IHS)
- Climate Change (IHS)
- Financing Urban Infrastructure (IHS).
- Examination (Risbo).
- Local Economic Development (ISS & IHS)
- Perspectives on organization, management & finance in healthcare: global & local (ECZ)
- Philosophy, politics and economics (FW)

Wilt u meer weten over de ontwikkeling van MOOCs? Of heeft u interesse om zelf een MOOC te gaan ontwikkelen? Neem dan contact op met onze MOOC projectmanager Kris Stabel.
SGS ISO 9001 - Het werk van Risbo voldoet aan de ISO 9001 normering.
 
 
Tel 010 408 21 24
Email info@risbo.eur.nl
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
\"Volg twitter.com/risbo_news

Risbo Privacy Statement